Trommers prov
Man kan påvisa förekomsten och uppskatta halten av enkla, reducerande sockerarter, som t ex glukos, med Trommers prov. Det sker genom att värma provet tillsammans med Fehlings lösning och studera färgreaktionen [1].
Reagenslösningen
Bered Fehlings lösning så här:
- Lösning A: Lös 87 g natriumcitrat och 50 g kristallin natriumkarbonat i 425 ml varmt vatten.
- Lösning B: Lös 8,7 g koppar(II)sulfat pentahydrat (CuS04· 5 H2O) i 50 ml.
- Häll, under omrörning, lösning B i lösning A.
- Späd blandningen till 500 ml.
Påvisa reducerande sockerart
Vid testet på glukos (eller annan reducerande sockerart) gör du följande:
- Sätt provet i ett provrör.
- Tillsätt 10 ml av Fehlings lösning och blanda.
- Ställ provröret i en bägare med kokande vatten.
- Observera färgen.
Färgerna blir följande:
- 0,5 % glukos: Grön
- 1,0 % glukos: Gul
- 2,0 % glukos eller mer: Orange-röd
Kemin hos Trommers prov
Reaktionen sker enligt [2]:
Jodtest på stärkelse
Reagenslösningen
Tillred jodlösningen enligt följande recept [3]:
- Lös 0,88 g kaliumjodid (KI) i cirka 3 ml varmt vatten. Rör sakta till dess saltet löst sig.
- Tillsätt 0,22 g jodkristaller. Skaka blandningen till dess jodkristallerna löst sig.
- Späd lösningen med vatten till 100 ml och blanda väl.
Kommentar: En färdig jodlösning med namnet Jodopax finns att köpa på apoteken. Den används för desinficering av sår, bl a på husdjur, men kan även användas för att påvisa stärkelse.
Påvisa stärkelse
- Tillsätt reagenslöningen:
- Fasta prover: Spraya eller pensla på lösningen eller doppa helt enkelt provet i reagenslösningen.
- Flytande prover: Tillsätt några droppar av reagenslösningen.
- Blåsvart färg indikerar närvaro av stärkelse.
Jodtestets kemi
Jodid kan slå sig samman med 1 jodmolekyl och bilda I3- (trijodid) eller 2 st jodmolekyler och bilda I5- med strukturen (I2)¾(I-)¾(I2). Stärkelse-molekylerna är långa kedjor uppbyggda av glukos-enheter spiralvridna i en helix. När I3- eller I5- lägger sig i helixens centrum hos amylos, den ena varianten av stärkelse, bildas ett karakteristiskt komplex med starkt blåsvart färg.
Stärkelseindikator
Reagenslösningen
- Rör ut 0,2 g löslig stärkelse i några ml kallt vatten.
- Häll ned blandningen i 100 ml kokande vatten och låt kokningen fortsätta några minuter.
- Salicylsyra kan tillsättas som konserveringsmedel.
Användning av indikatorn
- Tillsätt några droppar av jodlösningen sätts till det prov som ska undersökas. En vanlig användning är vid redoxtitrering med jodid.
- Stärkelsen färgas blåsvart i närvaro av jod (t ex vid titrerpunkten för titreringen med jodid).
Biuretreagens på protein
Reagenslösningen
- Preparera lösning A enligt följande:
- Preparera lösning B enligt följande:
- Slå samman lösning A och B.
Kommentar: Natriumtartrat kan ersätta NaK-tartrat. Kaliumjodid tillsätts för att förhindra autoreduktion. Reagenset förvaras i en polyetenflaska.
Påvisa protein
Vid testet på protein gör du följande:
- Sätt några droppar av reagenslösning (A+B) till litet provlösning.
- Observera färgen.
- Närvaro av proteiner indikeras av en färgförändring från blå till violett.
Biuret-testets kemi
Fehlings lösning (A+B) ger med protein ett rosa - till violett färgkomplex med kväveatomerna i peptidbindningarna: -NH-CO-
Färgintensiteten ökar med antal peptidbindningar. En sekvens av det färgade proteinets struktur kan ses i formeln:

Biuretprovets violetta komplex
Testets namn härrör från ämnet (NH2-CO-NH-CO-NH2), vars molekyl bildas av två molekyler urinämne.
Referenser och länkar
- Borgford, C.L. & Summerlin, L.R. (1988). Chemical activities. (Teacher ed.) Washington, DC: American Chemical Society.
- Apple Maturity Protocol, Cornell University
https://www.canr.msu.edu/uploads/files/Research_Center/SWMREC/Apple_Maturity_Protocol.pdf (2019-10-16)
- Harvest Maturity Resources, Virginia Cooperatice Extension
https://blogs.ext.vt.edu/tree-fruit-horticulture/2012/08/23/harvest-maturity-resources/ (2019-10-16)