Gör din egen limfärg

Kemisk bakgrund

Limfärgen är en billig och hälsovänlig färg som torkar snabbt. Den ger en matt, vacker yta som reflekterar ljuset och ger de ingående pigmenten en speciell lyskraft. Utan pigment har färgen en varm vit kulör. Kulörta färger ger en betydligt starkare färg i vått än i torrt tillstånd. Målningen med limfärg baserad på cellulosalim är inte vattenfast. Limfärg baserad på kasein är i det närmaste vattenfast och kritar nästan ingenting. Förr strök man ett lager med enbart lim ovanpå färgen när den torkat för att den inte skulle krita.

Limfärg har använts i århundraden som schablonmålningar på väggar, murar och tak. Nu används den för att renovera, vilket är lätt att göra med denna färg utan att underlaget skadas. Vid ommålning av gammal limfärg kan man borsta väggarna med en kvast. Vid nymålning kan man grunda med en mager oljefärg för att få ett mer hållbart resultat.

Limfärg är en slaskig färg som rinner och stänker. Förr i tiden spädde man ut färgen med urin (det var långt till närmaste utedass). När färgen torkat ihop med syran blev den mycket hårdare och kritade inte av sig.

Provmålning

Att dra slutsatser kring varför färgen med kasein som bindemedel sitter hårdare fast vid underlaget och är mer vattentåligt än den färgen med cellulosa som bindemedel är inte speciellt lätt. Den stora skillnaden mellan färgerna är dock att den ena har kasein som bindemedel medan den andra har cellulosa. Kasein är ett protein med aminosyror som byggstenar, medan cellulosa är ett kolhydrat som består av sockerarter. Kanske beror skillnaden på att kaseinet i färgen ganska olösligt i vatten pga denaturering medan tapetklistret är ganska vattenlösligt.

limfärg med kasein Den övre brädan är målad med limfärg baserad på kasein. Den spolades under vattenkranen för att kontrollera hållfastheten. Det höll ganska bra!


limfärg med cellulosaklister Den undre brädan är målad med limfärg baserad på celluosaklister vilket inte är lika vattenfast.


Pigment

pigmentcirkel

Pigment ger färgen dess kulör och täckförmåga . De mest använda pigmenten är titandioxid, järnoxid, dolmit, krita och talk. Förr användes mest jordfärger som kulörta pigment t.ex. terror, ockror och umbror. De utvinns direkt ur naturen där de förekommer som vittringsjordar. De flesta pigmenten är inte hälso- eller miljöfarliga, förutom blyvitt som ibland används.

Syntetiska pigment utgör en stor miljöbelastning. Råvaran i dem är petroleum och vid framställningen lämnas stora mängder giftigt avfall.

Kulörta pigment

Namn:Kemisk sammansättning
Ockror/Umbror/TerrorJärnoxid+silikat
OxidgultJärnoxidhydrat
Oxidrött/Engelskt röttJärnoxid+silikat
JärnoxidröttJärnoxid
BlymönjaBlyoxid
UltramarinKisel-aluminiunförening
Pariserblått/BerlinerblåttFerricyanid
Äkta KoboltblåKoboltaluminat
Grön jordJärnaluminiumsilikat
KromoxidgröntKromoxid
ZinkgröntZinkgult+Järnblått+Bariumsulfat
KromgröntFerricyanid+Kromgult

Vita och svarta pigment

Namn:Kemisk sammansättning
TitandioxidTitandioxid
ZinkvittZinkoxid
KritaKalciumkarbonat
Kimrök/LampsvartKol
BensvartKol + kalciumfosfat
JärnoxidsvartJärnoxid

Lösningsmedel

De flesta färger i handeln är spädda med upp till 70 % lösningsmedel vilket påskyndar torkningen och ökar strykbarheten. I Sverige förbrukas varje år 12 500 000 liter lösningsmedel vilket blir marknära ozon som skadar grödor. Lösningsmedlen skadar också våra hjärnor och förstör uppe i atmosfären. Förr använde man terpentin och man menade då en tjockare hartsprodukt av ädlare slag än lacknafta. Bäst är att undvika alla typer av lättflyktiga lösningsmedel.

Fler färgtyper

Akryl, akrylat eller latexfärg är vattenbaserade färger som innehåller starka lösningsmedel i små mängder. Den innehåller också konserveringsmedel, fungicider, konsistensgivare, skumdämpare m.fl. Färgen ger en plastliknande tjock filmyta som tyvärr släpper igenom mera vatten än den kan ventilera bort. Är inte bra för trä då det kan ruttna, men utmärkt för målning på galvaniserad plåt.

Alkydfärg, alkydoljefärg är en konsthartsprodukter av högt förädlade vegetabiliska oljor. Ibland blandas också kokt inolja och andra torkade oljor i. Alkydoljor kräver ganska stora mängder miljöskadliga lösningsmedel för att bli användbara. På senare tid har man dock tagit fram alkydfärger med vatten som lösningsmedel vilket naturligtvis är bra. Denna färg ger ett väldigt hårt ytskikt med god glansförmåga. Den kan dock efter en tid släppa från underlaget. Alkydoljefärger tränger in sämre än linoljefärger eftersom de har mycket större molekyler.

En ren linoljefärg är den mest hållbara färgen och den kan inte skada underlaget. Efter hand (det finns exempel som klarat 30 år) eroderar färgskiktet och ger en torr, matt och kritaktig yta.

Såpoljefärg är en slamfärg. Den kan vara en emulsion där en liten mängd olja ingår tillsammans med en emulgator (såpa). I såpoljefärg ingår alltid linolja och såpa. Slamfärgs- eller såpolje-målning är det överlägset billigaste, mest hållbara och enklaste sättet att måla på ohyvlat virke.

Fördjupning