Tillverka ditt eget läppstift

Kemisk bakgrund

Färgad kosmetika kallas för smink. Läppstift är ett sminkstift, som består av en infärgad fetthaltig basmassa, där oljor av olika tjocklek, mestadels vegetabiliska, mjuka fetter, som t ex vaselin och kokosfett och hårda vaxer bildar ett kristallgitter för bästa avstrykning och känsla på läppen.

Historik

Beträffande färgämnen kan man se en tendens till återgång av naturliga färgämnen. Under 1940- och 1950-talen var läppstiften "kyssäkta" eftersom det innehöll färgämnet eosin som reagerade med melaninpigmenten i läpphuden. I mitten av 1960 förbjöds dessa färgämnen. Under början av 1800 - talet uppstod ett spirande intresse för hygien och hygienprodukter i västvärlden. Krämer, rakvatten, luktsalter, hårvatten, tandpulver och rosenvatten trängdes med tvålarna, papiljotterna och tandborstarna på toalettborden hos det högre borgerskapet. Puder och rouge tilläts endast när sjukdom eller sorg hade tärt på utseendet. Det dröjde ända till 1911 innan puderdosan, med fast puder och spegel introducerades på marknaden. Läppstiftet i metallhylsa kom ett par år senare.

Läppstiftets egenskaper och innehåll

Ett läppstift ska vara enkelt att sätta på, med ett lätt tryck ska det bilda en mjuk, skyddande och vårdande film av fett på läpparna. Men samtidigt får det inte vara kladdigt och smetas ut. Läppstiftet bör också vara så pass hårt att det kan vara i fast form i sin behållare. Målet med ett dekorativt läppstift är att färgen ska sitta ordentligt samtidigt som man vill att det ska vara lätt att applicera. Tyvärr är det svårt att förena båda dessa krav. Ett läppstift ska även vara mekaniskt stabilt, temperatur motstående, ha en neutral smak och får inte "svettas".

Huvudingredienserna i ett läppstift är oljor och vaxer, vilka hjälper till att hålla läpparna mjuka och lena. Oljan står för halva läppstiftets vikt och hjälper bla till att lösa färgämnena. Paraffin är också en viktig del i läppstift, pga att det kan binda olja. Tillsammans med vaxer med hög smältpunkt utgör det grundstommen i traditionella läppstift. Resterande ingredienser, färger, parfymer och liknande står för en väldigt liten del av läppstiftets vikt.

Paraffin: Smältpunkt 45-70 °C.
Halvfast till hård massa som utvinns ur råolja och framställs i olika kvalitéer. Ju mindre olja kvar i paraffinet, desto vitare och hårdare. Det helraffinerade paraffinet är vitt och används ibland annat kosmetika. Finns att köpa på apotek och matvaruaffär.

Bivax (E901): Ett naturligt vax som framställs ur bivaxkakor (vitt bivax är blekt och renat). Består främst av cerylestern till myristinsyran, C13H27COOC26H53 (ur myristinsyra och cerylalkohol). Bivax köper du lämpligtvis av en biodlare, men det finns även på t ex apoteket (dyrt!).

Kakaosmör: Smältpunkt 32-36 °C.
Svagt gulfärgat vegetabiliskt fett från kakaobönan. Det är mycket hållbart och används i vissa medicinska och kosmetiska preparat. Dominerande fettsyror i kakaosmör är palmitinsyra, stearinsyra och oljesyra. Kan beställas via nätet av Crearome.

Palmitinsyra
Palmitinsyra
Oljesyra
Oljesyra
Stearinsyra
Stearinsyra

Kokosfett: Smältpunkt 25 °C.
Hög halt av mättade fettsyror. Används till margarin- choklad- och tvåltillverkning.

Vaselin: Smältpunkt 38-56 °C.
Halvfast, ej vattenlöslig, gulvit massa. Framställs ur petroleum och är en blandning av mättade kolväten. Köpes på apotek.

Röd järnoxid (hematit, Fe2O3): Används som färgämne. Järnoxider tas upp i liten utsträckning i kroppen och anses därför ej vara hälsovådliga. Köpes på färghandel.

Fördjupning